Bramborová jídla

Zelný nákyp

 


ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍ

Zelný nákyp

Klikněte pro zvětšení


VÝRAZNÉ CHUTI

Doba přípravyDoba přípravy: asi 2 hodina

KcalAsi 290 kcal na porci

toastPodáváme s hlávkovým salátem


500 g brambor;

sůl;

1 lžíce másla;

80-100 g dušeného, nahrubo nasekaného hovězího masa;

500 g bílého zelí;

trochu oleje;

1 lžička másla na vymazání formy;

pepř;

1/2 lžičky kmínu;

2 vejce;

125 g zakysané smetany;

2 lžíce nasekané zelené petrželky;

2 lžíce másla.


1.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory vaříme ve slané vodě asi 20 až 30 minut, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Zelí nakrouhá-me najemno a krátce podusíme na oleji.

2.

Kulatou nákypovou formu (o průměru 25-28 cm) vymažeme máslem. Plátky brambor, dušené, nahrubo nasekané hovězí maso a zelí poskládáme do vrstev do formy. Vše osolíme, okořeníme pepřem a kmínem.

3.

Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a petrželkou. Nákyp směsí zakryjeme a pokryjeme plátky másla.

4.

Nákyp zapékáme v nepřikryté formě asi 40 minut.

 

 




„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich