Bramborová jídla

Bramborový nákyp se špenátem

 


ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍ


Bramborový nákyp se špenátem

Klikněte pro zvětšení

PLNOHODNOTNÉ


Doba přípravyDoba přípravy: asi 1 hodina

KcalAsi 340 kcal na porci

toastPodáváme se sázenými vejci


400 g brambor sůl;

1 malá cibule;

1 stroužek česneku;

300 g lístků čerstvého nebo mraženého špenátu;

1 lžíce másla;

čerstvě mletý pepř;

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek;

2 rajčata;

50 ml mléka;

50 ml smetany;

máslo na pomaštění;

50 g nastrouhaného sýra.



1.

Brambory vaříme na mírném plameni ve slané vodě 20 až 30 minut.

2.

Mezitím jemně nasekáme cibuli a česnek. Špenát nasekáme na hrubo. Máslo rozehřejeme na pánvi a podusíme v něm cibuli a česnek. Přidáme špenát, krátce podusíme a osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem.

3.

Rajčata nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Našleháme do pěny spolu s mlékem a smetanou, osolíme a okořeníme pepřem.

4.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme nákypovou formu a dáváme do ní po vrstvách bramborovou kaši, špenát a kolečka rajčat. Nákyp zapékáme asi 1/2 hodiny, v posledních 10 minutách zasypeme sýrem.

 

 




„Muži nedovedou ocenit vlastní ženy. To přenechávají druhým.“ Oscar Wilde