Bramborová jídla

Smažené nočky á la dauphin

 

ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍ

Smažené nočky á la dauphin

Klikněte pro zvětšení

KŘUPAVÉ


Doba přípravyDoba přípravy: asi 1 1/2 hodiny

KcalAsi 160 kcal na porci

toastPodáváme s pečení



250 moučnatých brambor;

sůl;

1/8 l vody;

30 g másla;

nastrouhaný muškátový oříšek;

70 g mouky;

2 malá vejce;

na špičku nože prášek do pečivá;

750 g ztuženého tuku (nejlépe kokosového tuku).




1.

Brambory uvaříme ve slané vodě, slijeme je a oloupeme.

2.

Vodu s máslem, špetkou soli a muškátovým oříškem uvedeme do varu. Vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto v hrnku nelepí na dno jako knedlík. Potom vmícháme vejce.

3.

Brambory rozmačkáme, přidáme do těsta spolu s práškem do pečivá a vše důkladně promícháme.

4.

Tuk rozehřejeme na 175 °C ve velkém hrnci nebo ve fritéze.

5.

Těsto naplníme do cukrářského zdobítka s trubičkou s velkým otvorem a vytlačujeme malé kousky těsta ve tvaru hrušky. Tyto kousky těsta smažíme asi 4 až 6 minut dozlatova.

Varianta:

Do bramborového těsta můžeme zapracovat trochu nastrouhaného parmezánu.

Tip:

Smažené nočky á la dauphin se daří, jen když je menší množství těsta.

 

 




„Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“ Oscar Wilde