Bramborová jídla

Bramborovo-hrachová polévka

 

ČASOVĚ NÁROČNÉ

baraka

Klikněte pro zvětšení

KOŘENĚNÉ-KRÉMOVÉ

Doba přípravyDoba přípravy: asi 2 hod.

KcalAsi 250 kcal na porci

toastPodáváme s černým chlebem


150 g zeleného hrachu;

1 bobkový list;

1 velká mrkev;

1 celer;

1 malá petržel;

1 stroužek česneku;

1 malá cibule;

150 g oloupaných brambor;

1 lžička majoránky;

po půlce lžičky tymiánu a bazalky;

1/2 zeleninové polévkové kostky;

bylinková sůl;

čerstvě umletý pepř;

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek;

1 lžíce másla;

75 g jogurtu nebo zakysané smetany;

osmažené kostičky chleba;

1 lžíce nasekané petrželky.



1.

Hrách namočíme přes noc do půllitru vody.

2.

K namočenému hrachu přidáme bobkový list a hrách vaříme asi hodinu do měkká. (Použijeme-li loupaný hrách, zkrátí se doba varu asi o půl hodiny).

3.

Zeleninu a brambory nakrájíme na drobno. Spolu s majoránkou, tymiánem, bazalkou, zeleninovou polévkovou kostkou a 1/2 I vody přidáme k hrachu a vše vaříme 20 minut.

4.

Vařenou polévku propasírujeme na pyré a dochutíme bylinkovou solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidáme máslo a zakysanou smetanou. Posypeme petrželkou podle chuti.

Tip:

Před podáváním můžeme přidat osmažené kostičky chleba.

 

 




„Žádný člověk není tak bohatý, aby mohl koupit svoji minulost.“ Oscar Wilde