Bramborová jídla

Bramborový salát s celerem

 


ČASOVĚ NÁROČNÉ


Bramborový salát s celerem

Klikněte pro zvětšení


NAKYSLÉ


Doba přípravyDoba přípravy: asi 2 1/2 hodiny

Doba potřebná k odleženíDoba potřebná k odležení: asi 2 hodiny

KcalAsi 390 kcal na porci

toastVhodný k rychle opečenému masu


300 g hovězího masa;

několik zrníček černého pepře;

1/2 bobkového listu;

1/2 svazku polévkové zeleniny;

300 g drobných salátových brambor;

sůl;

150 g bulvového celeru;

5 ředkviček;

1 šalotka;

1 1/2 lžíce rostlinného oleje;

2 lžíce vinného octa;

pepř;

1/2 lžíce jemné hořčice.


1.

Hovězí maso krátce omyjeme pod studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme vodou jen natolik, aby bylo maso zakryté, přidáme zrnka pepře a bobkový list a vše přivedeme k varu. Poté bez pokličky vaříme asi hodinu na mírném ohni.

2.

Polévkovou zeleninu nakrájíme na kousky. Přidáme k masu a dohromady s masem vaříme ještě asi 1/2 hodiny.

3.

Mezitím uvaříme brambory ve slané vodě (nepřevaříme). Teplé oloupeme, nakrájíme na kousky.

4.

Maso nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Vývar procedíme přes sítko do hrnce.

 

5.

Celer nakrájíme na jemné proužky. Nať jemně nasekáme. Ředkvičky rozkrájíme na čtvrtky. Ředkvičkovou nať rovněž jemně nasekáme.

6.

Brambory, hovězí maso, celer, ředkvičky a nať vložíme do velké misky.

7.

Šalotku jemně nasekáme. Rozšleháme ji se třemi lžícemi vývaru, olejem, octem, solí, pepřem a hořčicí.

8.

Salát přelijeme zálivkou, opatrně promícháme a necháme odležet asi 2 hodiny v chladničce.

Tip:

Místo hovězího masa můžeme použít také uzená krůtí prsíčka nebo pečeni.

 

 




„Pes, kterého uzdravíš, tě nikdy nekousne. To je hlavní rozdíl mezi zvířetem a člověkem.“ Mark Twain