Bramborová jídla

Nákyp z kyselého zeli

 

ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍSILNÉ

Nákyp z kyselého zeli

Klikněte pro zvětšení

Doba přípravyDoba přípravy: asi 1 hodina

KcalAsi 900 kcal na porci

toastZapíjíme černým pivem


200 g uzeného vepřového žebírka nakrájeného na kostičky;

1 1/2 lžíce vepřového sádla;

1 nasekaná cibule;

400 g kyselého zelí;

125 g oloupaných jablek nakrájených na kostičky;

75 ml masového vývaru;

2 lžíce calvadosu;

5 kuliček plodu jalovce;

500 g moučnatých brambor;

125 ml podmáslí;

1 lžíce másla;

nastrouhaný muškátový oříšek;

tuk na vymazání formy;

100 g nastrouhaného výživného máslového sýra.



1.

Maso osmažíme na sádle. Přidáme cibuli a kyselé zelí. Krátce dusíme. Přidáme jablka, vývar, calvados a plody jalovce a vše asi 20 minut dusíme. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C.

2.

Z brambor, podmáslí, másla a muškátového oříšku připravíme kaši (viz recept na str. 52).

3.

Polovinu kaše rozprostřeme do vymaštěné nákypové formy (20 x 30 cm). Kyselé zelí necháme okapat a rozprostřeme na kaši. Zakryjeme druhou polovinou kaše, posypeme sýrem a zapékáme asi 40 minut.

 

 




„Mít rád lidi a milovat lidi to je celé tajemství a snad jediný recept na štěstí.“ Jan Werich