Bramborová jídla

Gratinované filé z vepřového masa

 

ČASOVĚ NÁROČNÉ

Gratinované filé z vepřového masa

Klikněte pro zvětšení


VÝRAZNÉ CHUTI

Doba přípravyDoba přípravy: asi 1 hodina

Doba pečeníDoba pečení: asi 1 hodina

KcalAsi 690 kcal na porci

toastJako příloha je vhodný polní salát


400 g brambor sůl;

sůl;

250 g filé z vepřového masa;

2 pikantní kořeněné okurky;

125 g cibule;

75 g žampionů;

2 lžíce oleje;

mletý černý pepř;

1 lžíce francouzské hořčice;

200 g zakysané smetany;

tuk na vymazání formy;

50 g anglické slaniny.


1.

Brambory uvaříme ve slané vodě, slijeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřové filé a okurky nakrájíme na tenké proužky, cibuli na tenké kroužky, žampiony na plátky.

2.

Olej rozehřejeme na pánvi a maso na něm po jednotlivých porcích opečeme, posolíme a opepříme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.

3.

Cibuli necháme zesklovatět ve zbylém tuku z opékání. Přidáme žampiony a opečeme je.

4.

Po 5 minutách přimícháme okurky, maso, 1/2 lžíce hořčice a 1 lžíci zakysané smetany. Vše dochutíme pepřem.

5.

Polovinu na plátky nakrájených brambor vložíme do nákypové formy (20 x 25 cm) vymazané tukem, osolíme a opepříme. Na to rozprostřít směs masa a okurek. Zakryjeme druhou polovinou brambor, opět osolíme a opepříme.

6.

Zbylou zakysanou smetanu a hořčici smí--cháme, prohřejeme a stejnoměrně rozetřeme na gratinový pokrm. Poklademe slaninou, 1/2 hodiny zapékáme.

Tip:

Místo vepřového filé můžeme použít také kvalitní hovězí filé nebo sekanou.

 

 




„Nikdy jsem nedopustil, aby škola stála v cestě mému vzdělání.“ Mark Twain