Bramborová jídla

Gratinované brambory

 

ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍ

Gratinované brambory

Klikněte pro zvětšení

VÝRAZNÉ CHUTI


Doba přípravyDoba přípravy: asi 3/4 hodiny

KcalAsi 480 kcal na porci

toastPodáváme se selským salátem


500 g brambor;

1 stroužek česneku;

máslo na vymazání formy;

bylinková sůl;

čerstvě mletý pepř;

čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek;

100 g nastrouhaného sýra podle chuti;

1 lžíce jemně nasekané zelené petrželky;

200 g jogurtu (nebo 150 g smetany);

1 lžička hořčice;

plátky másla.



1.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.

2.

Nákypovou formu vytřeme rozkrojeným česnekem a vymažeme máslem. Do formy vložíme jednu vrstvu bramborových plátků, posypeme bylinkovou solí, pepřem, muškátovým oříškem a trochou nastrouhaného sýra a také petrželkou. Uděláme další vrstvu a tak pokračujeme, až se spotřebují všechny brambory.

3.

Jogurt promícháme s bylinkovou solí, pepřem a hořčicí, nalijeme na brambory a poklademe plátky másla. V troubě pečeme 1 /4 hodiny.

Tip:

Použijeme-li syrové brambory, musíme je zapékat 30 až 35 minut.

Varianta:

Místo jogurtu jako zálivky můžeme použít směs olivového oleje, citrónové šfávy a čerstvých středomořských bylinek.

 

 




„Zamilovat se do sebe - to je románek na celý život.“ Oscar Wilde