Bramborová jídla |
|
|
Zelný nákyp
Doba přípravy: asi 2 hodina Asi 290 kcal na porci Podáváme s hlávkovým salátem Ingredience:500 g brambor; sůl; 1 lžíce másla; 80-100 g dušeného, nahrubo nasekaného hovězího masa; 500 g bílého zelí; trochu oleje; 1 lžička másla na vymazání formy; pepř; 1/2 lžičky kmínu; 2 vejce; 125 g zakysané smetany; 2 lžíce nasekané zelené petrželky; 2 lžíce másla. 1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory vaříme ve slané vodě asi 20 až 30 minut, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Zelí nakrouhá-me najemno a krátce podusíme na oleji. 2. Kulatou nákypovou formu (o průměru 25-28 cm) vymažeme máslem. Plátky brambor, dušené, nahrubo nasekané hovězí maso a zelí poskládáme do vrstev do formy. Vše osolíme, okořeníme pepřem a kmínem. 3. Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a petrželkou. Nákyp směsí zakryjeme a pokryjeme plátky másla. 4. Nákyp zapékáme v nepřikryté formě asi 40 minut.
|