Bramborová jídla |
|
|
Gratinované brambory
Doba přípravy: asi 3/4 hodiny Asi 480 kcal na porci Podáváme se selským salátem Ingredience:500 g brambor; 1 stroužek česneku; máslo na vymazání formy; bylinková sůl; čerstvě mletý pepř; čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek; 100 g nastrouhaného sýra podle chuti; 1 lžíce jemně nasekané zelené petrželky; 200 g jogurtu (nebo 150 g smetany); 1 lžička hořčice; plátky másla. 1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. 2. Nákypovou formu vytřeme rozkrojeným česnekem a vymažeme máslem. Do formy vložíme jednu vrstvu bramborových plátků, posypeme bylinkovou solí, pepřem, muškátovým oříškem a trochou nastrouhaného sýra a také petrželkou. Uděláme další vrstvu a tak pokračujeme, až se spotřebují všechny brambory. 3. Jogurt promícháme s bylinkovou solí, pepřem a hořčicí, nalijeme na brambory a poklademe plátky másla. V troubě pečeme 1 /4 hodiny. Tip: Použijeme-li syrové brambory, musíme je zapékat 30 až 35 minut. Varianta: Místo jogurtu jako zálivky můžeme použít směs olivového oleje, citrónové šfávy a čerstvých středomořských bylinek.
|