Bramborová jídla |
|
|
Gratinované filé z vepřového masa
Doba přípravy: asi 1 hodina Doba pečení: asi 1 hodina Asi 690 kcal na porci Jako příloha je vhodný polní salát Ingredience:400 g brambor sůl; sůl; 250 g filé z vepřového masa; 2 pikantní kořeněné okurky; 125 g cibule; 75 g žampionů; 2 lžíce oleje; mletý černý pepř; 1 lžíce francouzské hořčice; 200 g zakysané smetany; tuk na vymazání formy; 50 g anglické slaniny. 1. Brambory uvaříme ve slané vodě, slijeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vepřové filé a okurky nakrájíme na tenké proužky, cibuli na tenké kroužky, žampiony na plátky. 2. Olej rozehřejeme na pánvi a maso na něm po jednotlivých porcích opečeme, posolíme a opepříme. Troubu rozehřejeme na 200 °C. 3. Cibuli necháme zesklovatět ve zbylém tuku z opékání. Přidáme žampiony a opečeme je. 4. Po 5 minutách přimícháme okurky, maso, 1/2 lžíce hořčice a 1 lžíci zakysané smetany. Vše dochutíme pepřem. 5. Polovinu na plátky nakrájených brambor vložíme do nákypové formy (20 x 25 cm) vymazané tukem, osolíme a opepříme. Na to rozprostřít směs masa a okurek. Zakryjeme druhou polovinou brambor, opět osolíme a opepříme. 6. Zbylou zakysanou smetanu a hořčici smí--cháme, prohřejeme a stejnoměrně rozetřeme na gratinový pokrm. Poklademe slaninou, 1/2 hodiny zapékáme. Tip: Místo vepřového filé můžeme použít také kvalitní hovězí filé nebo sekanou.
|