Bramborová jídla |
|
|
Bramborová polévka s bylinkami ze Středomoří
Doba přípravy: asi 2 hod. Asi 600 kcal na porci Podáváme s toastem z bílého chleba Ingredience:1 malý stroužek česneku; 1 malá petržel; 1 malá mrkev; 200 g oloupaných brambor; 1 lžíce másla; 1/2 l zeleninového vývaru; 1 špetka soli (nejlépe mořské); čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek; po 1 lžičce čerstvé nasekané majoránky, šalvěje, rozmarýnu a tymiánu; 1/2 svazku petrželových lístečků; 2 lžíce sezamu; 1 lžíce zakysané smetany. 1. Česnek pokrájíme na tenoučké proužky. Kořen petržele jemně nasekáme, mrkev a brambory pokrájíme na malé kostičky. 2. Máslo rozpustíme v hrnku. Zeleninu a brambory na něm osmažíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Na mírném ohni necháme vařit 20 až 25 minut. 3. Přimícháme byliny, bramborovou polévku ještě dochutíme. Sezam krátce osmažíme. 4. Polévku podáváme se lžící zakysané smetany a posypanou opraženým sezamem.
|