Bramborová jídla |
|
|
Nákyp s makrelou
Doba přípravy: asi 1 hodinu Asi 700 kcal na porci Podáváme s polním salátem Ingredience:500 g moučnatých brambor; sůl; 200 g uzených makrel; 300 g rajčat nakrájených na plátky; tuk na vymazání formy; čerstvě mletý pepř; 225 g zakysané smetany; 2 vejce; 1 lžíce nasekané pažitky; nastrouhaný muškátový oříšek; 50 g nastrouhaného sýra (např., goudy); 25 g másla. 1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory uvaříme ve slané vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Maso z makrely vykostíme a nakrájíme na kousky. 2. Do vymaštěné nákypové formy (20 x 25 centimetrů) skládáme střídavě vrstvy bramborových a rajčatových plátků a kousků ryby (horní vrstva brambory). Zeleninu mírně osolíme a opepříme. 3. Smetanu rozšleháme s vejci, pažitkou, solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem a nalijeme na nákyp. 4. Zasypeme sýrem a nahoru pokládeme plátky másla. Pečeme asi 35 minut.
|