Bramborová jídla |
|||
|
Nákyp z kyselého zeli
ČASOVĚ NÁROČNĚJŠÍSILNÉ Klikněte pro zvětšení Doba přípravy: asi 1 hodina Asi 900 kcal na porci Zapíjíme černým pivem
200 g uzeného vepřového žebírka nakrájeného na kostičky; 1 1/2 lžíce vepřového sádla; 1 nasekaná cibule; 400 g kyselého zelí; 125 g oloupaných jablek nakrájených na kostičky; 75 ml masového vývaru; 2 lžíce calvadosu; 5 kuliček plodu jalovce; 500 g moučnatých brambor; 125 ml podmáslí; 1 lžíce másla; nastrouhaný muškátový oříšek; tuk na vymazání formy; 100 g nastrouhaného výživného máslového sýra. 1. Maso osmažíme na sádle. Přidáme cibuli a kyselé zelí. Krátce dusíme. Přidáme jablka, vývar, calvados a plody jalovce a vše asi 20 minut dusíme. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. 2. Z brambor, podmáslí, másla a muškátového oříšku připravíme kaši (viz recept na str. 52). 3. Polovinu kaše rozprostřeme do vymaštěné nákypové formy (20 x 30 cm). Kyselé zelí necháme okapat a rozprostřeme na kaši. Zakryjeme druhou polovinou kaše, posypeme sýrem a zapékáme asi 40 minut.
|