Bramborová jídla |
|
|
Bramborový nákyp se špenátem
Doba přípravy: asi 1 hodina Asi 340 kcal na porci Podáváme se sázenými vejci Ingredience:400 g brambor sůl; 1 malá cibule; 1 stroužek česneku; 300 g lístků čerstvého nebo mraženého špenátu; 1 lžíce másla; čerstvě mletý pepř; čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek; 2 rajčata; 50 ml mléka; 50 ml smetany; máslo na pomaštění; 50 g nastrouhaného sýra. 1. Brambory vaříme na mírném plameni ve slané vodě 20 až 30 minut. 2. Mezitím jemně nasekáme cibuli a česnek. Špenát nasekáme na hrubo. Máslo rozehřejeme na pánvi a podusíme v něm cibuli a česnek. Přidáme špenát, krátce podusíme a osolíme, okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. 3. Rajčata nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a rozmačkáme mačkadlem na brambory. Našleháme do pěny spolu s mlékem a smetanou, osolíme a okořeníme pepřem. 4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme nákypovou formu a dáváme do ní po vrstvách bramborovou kaši, špenát a kolečka rajčat. Nákyp zapékáme asi 1/2 hodiny, v posledních 10 minutách zasypeme sýrem.
|